Blogopmaak

Go vegan!

Gezond voor je lichaam, gezond voor de planeet!

Steeds meer mensen kiezen voor een veganistische leefstijl. Hoe meer we leren over de effecten van vlees, zuivel en eieren op je gezondheid, sportprestaties, de planeet, je medemens en de dieren, hoe verder de populariteit van een plantaardig voedingspatroon toeneemt. Het snel groeiende aanbod aan vegan producten helpt daarbij, want in 2021 hoef je als veganist echt niet meer in te leveren op smaak. 

 

Wat je primaire motivatie ook is, een veganistische leefstijl is het beste dat je kunt doen voor je gezondheid, het klimaat, de natuur én je medemens. Maar tegenwoordig weten we ook dat een plantaardig voedingspatroon je kan helpen met afvallen én je sportprestaties verbetert. Vandaar dat ook steeds meer topatleten overstappen op een plantaardig voedingspatroon.

 

Voor je gezondheid


De grootste experts op gebied van voeding en diëtiek zijn het erover eens dat een gevarieerd, goed gepland plantaardig dieet enorme voordelen heeft voor je gezondheid. De grootste organisatie van voedingsdeskundigen en diëtisten in de wereld, the Academy of Nutrition and Dietetics, concludeert:

 

“Een plantaardig voedingspatroon is geschikt voor individuen in alle levensstadia, inclusief zwangerschap, borstvoedingsperiode, kindertijd, adolescentie, en voor atleten. Een plantaardig dieet is voedzaam en resulteert in positieve gezondheidsresultaten voor moeder en kind tijdens zwangerschap. Een plantaardig dieet is geassocieerd met een lager risico op sterfte door hartziekten. Vleeseters hebben hogere bloeddruk, BMI en totale kankerrisico’s.”

 

Veganisten hebben een drastisch verlaagde kans op chronische ziekten en vroegtijdige sterfte. Volgens sommige grootschalige studies leven ze gemiddeld tot wel 8 jaar langer dan vleeseters die evenveel sporten, roken, drinken en verdienen.

 

Zo hebben vleeseters 12 tot 19 procent meer kans op kanker en een derde meer kans op hart- en vaatziekten. Dit zijn de twee grootste doodsoorzaken in onze samenleving. Ook andere doodsoorzaken uit de top 10 staan in sterk verband met dierlijke producten, zoals cognitieve en mentale ziekten, diabetes en beroertes.

 

Voor het klimaat


De veehouderij is verantwoordelijk voor de uitstoot van meer broeikasgassen dan alle vliegtuigen, auto’s, vrachtwagens, schepen en treinen bij elkaar opgeteld.

 

Onderzoeker Joseph Poore analyseerde de gegevens van 38.700 boerderijen en werd van schrik zelf veganist. Zijn conclusie: een plantaardig dieet is verreweg de beste manier en cruciaal om de planeet te beschermen. Vegetarisch is niet genoeg, want de uitstoot van kaasproductie is vergelijkbaar met die van de varkens- en kippensector. Ook als pescotariër (viseter) ga je de wereld niet redden, want de uitstoot van methaangas in viskwekerijen ligt vaak zelfs nog hoger dan bij koeien. Poore concludeert ook dat zelfs het meest duurzaam geproduceerde dierlijke product (m.u.v. insecten) nog altijd tientallen keren meer vervuilend is dan relatief vervuilende plantaardige producten zoals avocado’s.

 

Voor de natuur

 

De natuur wordt in razendsnel tempo verwoest en de biodiversiteit neemt met ongekende snelheid af. De veehouderij wordt gezien als de grootste oorzaak hiervan. Volgens het Worldwatch Institute, een Amerikaanse organisatie voor fundamenteel onderzoek, wordt bijna twee derde van al het beschikbare land door de veehouderij gebruikt: zo’n 30 procent voor weilanden en megastallen en 30 procent voor de productie van veevoer. Ook de FAO komt op ongeveer dezelfde schokkende cijfers uit.

 

Joseph Poore berekende dat hoewel dierlijke producten globaal slechts 18 procent van de calorieën beslaan die we binnenkrijgen, ze maar liefst 83 procent van de landbouwgrond in beslag nemen. Hij concludeert dat als we allemaal plantaardig zouden eten, er landbouwgrond ter grootte van heel het Afrikaanse continent zou vrijkomen (3,1 miljard hectaren). Stel je eens voor dat we zo veel ruimte zouden kunnen teruggeven aan de natuur!

 

In 2011 was de helft van alle wouden op aarde al verdwenen. Het grootste deel hiervan is in de afgelopen 50 jaar gebeurd. Sinds 1990 is ook de helft van de tropische regenwouden verdwenen.3 Zo’n 80 procent van de kaalslag van de Amazone wordt veroorzaakt door de toename van runderen voor zuivel en rundvlees.4-6 En dat terwijl tropische regenwouden ongeveer de helft van de biodiversiteit herbergen.

 

Voor de dieren


In Nederland slachten we zo’n 650 miljoen dieren per jaar. Dat zijn er 1,8 miljoen per dag. Als we mensen zouden doden op hetzelfde tempo als vee, dan zou de hele Nederlandse populatie na tien dagen uitgeroeid zijn. Nog een schokkende vergelijking: We doden in één week meer dieren voor onze consumptie dan dat er mensen zijn gestorven in alle oorlogen uit de menselijke geschiedenis bij elkaar opgeteld! Steeds meer mensen openen hun ogen voor het enorme leed wat hiermee gepaard gaat en kiezen ervoor om dit niet langer te financieren.

 

Voor je medemens


Op dit moment lijden meer dan 900 miljoen mensen honger en om de zes seconden sterft er een kind door gebrek aan voedsel. En dat terwijl we op dit moment al genoeg voedsel produceren om de hele wereldbevolking overgewicht te geven. Een groot deel van dat kostbare voedsel wordt aan dieren gevoerd om vlees te produceren voor de rijken.

 

De veehouderij wordt ook wel een negatieve eiwitmachine genoemd, want je moet er veel meer eiwitten en calorieën instoppen dan je er ooit weer uit krijgt. Elk jaar voeren we ongeveer 775 miljoen ton maïs en graan (Bijna 40 procent van de globale productie) en 225 miljoen ton soja (90 procent van de globale productie) aan vee. Deze 775 miljoen ton graan zou ook de 1,4 miljard armste mensen voorzien van genoeg eten.

 

Sportprestaties en afvallen


Of je nou overgewicht hebt, een pondje probeert af te vallen of wilt droogtrainen voor je #fitnessgoals, veel mensen willen vet verliezen. Dat is echter verdomd lastig, maar een plantaardig dieet kan je daarbij helpen. Daarnaast kan het je sportprestaties verbeteren. Veganisten hebben gemiddeld de beste BMI (Body-Mass-Index) van alle voedingspatronen. Hierbij is gecontroleerd op andere factoren zoals zoals inkomen, activiteit, drinkgedrag, leeftijd, enzovoorts.

 

Uit een meta-analyse van klinische studies blijkt dat mensen met overgewicht gewicht kunnen verliezen met behulp van een vleesloos dieet. Daarnaast zorgt het stresshormoon cortisol ervoor dat je meer vet en minder spiermassa opbouwt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dierlijke producten vervangen door koolhydraatrijke, plantaardige voeding, maar liefst 27 procent minder cortisol in hun bloed hebben. Een recent onderzoek toonde ook aan dat een plantaardig dieet leidt tot een afname van lichaamsvet, zelfs zonder bewust het aantal calorieën of de portiegroottes te beperken.

 

Een plantaardig dieet helpt de prestaties en het herstel van atleten te verbeteren door slagaderverharding en schade aan hart en vaten tegen te gaan, de zuurstofopname te verbeteren, de energievoorraad geleidelijk uit te putten, spiervermoeidheid en blessures tegen te gaan en spierherstel te versnellen na een zware inspanning. Vandaar dat steeds meer topatleten door hun diëtisten op een plantaardig voedingspatroon worden gezet. Van Messi tot Djokovic, van Hamilton tot de Williams-zusters en van de fitste man én vrouw van Nederland tot aan de sterkste man ter wereld, steeds meer topatleten eten plantaardig!

 

Lees je even in!


Als je overstapt op een plantaardig voedingspatroon, zijn er een aantal zaken waar je even rekening mee moet houden. Voorheen haalde je je eiwitten, vitamine B12 en Omega-3 vetzuren uit dieren, die het op hun beurt uit hun plantaardige voeding halen. Nu we het dier ertussenuit halen, moet je even weten waar je deze voedingsstoffen kunt vinden. Dat is gelukkig veel makkelijker dan men vaak denkt. Ik help je daar graag bij!

Nieuwe alinea

Door Dennis Vink op 21 december 2020

door websitebuilder 22 december 2020
Heb jij wel eens aan je vrienden of familie gevraagd wat zij het allerbelangrijkste vinden in het leven? Dan hoor je vast iedereen zeggen “geluk” en “gezondheid". Waarschijnlijk zeggen ze ook; kunnen genieten, in een positieve stemming zijn, geen zorgen hoeven maken over geld, vertrouwen hebben in de toekomst, een sociaal leven hebben, een baan die voldoening geeft, geen stress of pijn ervaren en fitter zijn of meer energie hebben. Gezelligheid vs Gezondheid Toch tonen verschillende onderzoeken aan dat mensen een (te) gezonde lifestyle niet naleven zoals ze zouden willen of zeggen. Ondanks dat gezondheid het belangrijkste is, drinkt ruim 85% van de NL bevolking alcohol, soms met grote regelmaat, kampt ruim 51% van de Nederlanders met overgewicht, waarvan 15% een ernstige vorm van obesitas heeft. In 2019 kregen ruim 94.000 vrouwen en 45.000 mannen de diagnose 'overspannenheid' door werk. Slechts 25% van de Nederlanders sport 1x of vaker per week (fitness abonnementen zijn hierin meegenomen) Je vraagt je af of “gezondheid” wel het allerbelangrijkste is... Geen daden maar woorden | Woorden vs daden Men zegt wel gezonder te (willen) leven (4 op de 5 Nederlanders), maar doet dit in feite dus niet. We blijven (te) veel drinken. Reden: gezelligheid. We blijven nog (te) veel ongezond eten. Reden: makkelijk. We bewegen nog (te) weinig. Reden: druk. We willen wel, maar we laten ons toch steeds tegenhouden. Simpelweg omdat we vanuit de huidige lifestyle denken aan een ideale lifestyle en dat is een brug te ver en werkt demotiverend. We worstelen te veel met onze gewoontes en zijn bang die te verliezen. We voegen de daad nog altijd niet bij het woord. Take it easy, take an Easyfit Heb je ook van die vrienden die opeens van 0x naar 3x per week gaan sporten en die dit dan aan iedereen vertellen? Zij doen dit dan meestal 2 á 3 maanden en dan komt de sleur erin door net even iets te veel aan gezelligheid, wat 'drukte' genoemd wordt en dan zijn ze weer terug bij af.... Zo'n verandering is te groot. Beter klein te beginnen. Start met 1x per week sporten gedurende 12 weken op bijv. woensdagavond en als dat een gewoonte wordt breid je dit uit naar 2x per week. Bijv door op je vrije (zater)dag een klein uurtje sporten er bij te doen, totdat dit ook een gewoonte is en dan ga je naar 3x per week, enz. Stap voor stap zodat het beter in je systeem komt Stap voor stap naar toe groeien Een gezonde lifestyle heb je dus niet ineens. Het duurt maanden en soms zelfs jaren om er één te creëren. Dat klinkt misschien ontmoedigend maar een lifestyle is een manier van leven en dat groeit, stap voor stap. Dit vergt verandering en dat kost tijd. Maar daarom kun je het wel structureel volhouden. Jouw online Coach EasyFit4All geeft tips en advies op het gebied van bewegen, voeding en/of ontspanning zoals dit bij jou past en wat je wél vol houdt. Je hoeft geen offers te maken of op dieet. EasyFit4All helpt je samen of alleen, overdag of 's nachts, op jouw manier, in jouw ritme op weg naar een gezonde lifestyle. En dat op een leuke manier. Meld je aan voor een gezonde leven.
door websitebuilder 21 december 2020
Nu je je doelen gesteld hebt, hoe houd je ze vol?
door websitebuilder 30 november 2020
Een handleiding!
Show More

BLIJF UP TO DATE

Op de hoogte blijven van nieuwe inspiratie? Volg onze nieuwsbrief!

Neem contact met ons op

Share by: