Steeds meer mensen kiezen voor een veganistische leefstijl. Hoe meer we leren over de effecten van vlees, zuivel en eieren op je gezondheid, sportprestaties, de planeet, je medemens en de dieren, hoe verder de populariteit van een plantaardig voedingspatroon toeneemt. Het snel groeiende aanbod aan vegan producten helpt daarbij, want in 2021 hoef je als veganist echt niet meer in te leveren op smaak.
Wat je primaire motivatie ook is, een veganistische leefstijl is het beste dat je kunt doen voor je gezondheid, het klimaat, de natuur én je medemens. Maar tegenwoordig weten we ook dat een plantaardig voedingspatroon je kan helpen met afvallen én je sportprestaties verbetert. Vandaar dat ook steeds meer topatleten overstappen op een plantaardig voedingspatroon.
De grootste experts op gebied van voeding en diëtiek zijn het erover eens dat een gevarieerd, goed gepland plantaardig dieet enorme voordelen heeft voor je gezondheid. De grootste organisatie van voedingsdeskundigen en diëtisten in de wereld, the Academy of Nutrition and Dietetics, concludeert:
“Een plantaardig voedingspatroon is geschikt voor individuen in alle levensstadia, inclusief zwangerschap, borstvoedingsperiode, kindertijd, adolescentie, en voor atleten. Een plantaardig dieet is voedzaam en resulteert in positieve gezondheidsresultaten voor moeder en kind tijdens zwangerschap. Een plantaardig dieet is geassocieerd met een lager risico op sterfte door hartziekten. Vleeseters hebben hogere bloeddruk, BMI en totale kankerrisico’s.”
Veganisten hebben een drastisch verlaagde kans op chronische ziekten en vroegtijdige sterfte. Volgens sommige grootschalige studies leven ze gemiddeld tot wel 8 jaar langer dan vleeseters die evenveel sporten, roken, drinken en verdienen.
Zo hebben vleeseters 12 tot 19 procent meer kans op kanker en een derde meer kans op hart- en vaatziekten. Dit zijn de twee grootste doodsoorzaken in onze samenleving. Ook andere doodsoorzaken uit de top 10 staan in sterk verband met dierlijke producten, zoals cognitieve en mentale ziekten, diabetes en beroertes.
De veehouderij is verantwoordelijk voor de uitstoot van meer broeikasgassen dan alle vliegtuigen, auto’s, vrachtwagens, schepen en treinen bij elkaar opgeteld.
Onderzoeker Joseph Poore analyseerde de gegevens van 38.700 boerderijen en werd van schrik zelf veganist. Zijn conclusie: een plantaardig dieet is verreweg de beste manier en cruciaal om de planeet te beschermen. Vegetarisch is niet genoeg, want de uitstoot van kaasproductie is vergelijkbaar met die van de varkens- en kippensector. Ook als pescotariër (viseter) ga je de wereld niet redden, want de uitstoot van methaangas in viskwekerijen ligt vaak zelfs nog hoger dan bij koeien. Poore concludeert ook dat zelfs het meest duurzaam geproduceerde dierlijke product (m.u.v. insecten) nog altijd tientallen keren meer vervuilend is dan relatief vervuilende plantaardige producten zoals avocado’s.
De natuur wordt in razendsnel tempo verwoest en de biodiversiteit neemt met ongekende snelheid af. De veehouderij wordt gezien als de grootste oorzaak hiervan. Volgens het Worldwatch Institute, een Amerikaanse organisatie voor fundamenteel onderzoek, wordt bijna twee derde van al het beschikbare land door de veehouderij gebruikt: zo’n 30 procent voor weilanden en megastallen en 30 procent voor de productie van veevoer. Ook de FAO komt op ongeveer dezelfde schokkende cijfers uit.
Joseph Poore berekende dat hoewel dierlijke producten globaal slechts 18 procent van de calorieën beslaan die we binnenkrijgen, ze maar liefst 83 procent van de landbouwgrond in beslag nemen. Hij concludeert dat als we allemaal plantaardig zouden eten, er landbouwgrond ter grootte van heel het Afrikaanse continent zou vrijkomen (3,1 miljard hectaren). Stel je eens voor dat we zo veel ruimte zouden kunnen teruggeven aan de natuur!
In 2011 was de helft van alle wouden op aarde al verdwenen. Het grootste deel hiervan is in de afgelopen 50 jaar gebeurd. Sinds 1990 is ook de helft van de tropische regenwouden verdwenen.3 Zo’n 80 procent van de kaalslag van de Amazone wordt veroorzaakt door de toename van runderen voor zuivel en rundvlees.4-6 En dat terwijl tropische regenwouden ongeveer de helft van de biodiversiteit herbergen.
In Nederland slachten we zo’n 650 miljoen dieren per jaar. Dat zijn er 1,8 miljoen per dag. Als we mensen zouden doden op hetzelfde tempo als vee, dan zou de hele Nederlandse populatie na tien dagen uitgeroeid zijn. Nog een schokkende vergelijking: We doden in één week meer dieren voor onze consumptie dan dat er mensen zijn gestorven in alle oorlogen uit de menselijke geschiedenis bij elkaar opgeteld! Steeds meer mensen openen hun ogen voor het enorme leed wat hiermee gepaard gaat en kiezen ervoor om dit niet langer te financieren.
Op dit moment lijden meer dan 900 miljoen mensen honger en om de zes seconden sterft er een kind door gebrek aan voedsel. En dat terwijl we op dit moment al genoeg voedsel produceren om de hele wereldbevolking overgewicht te geven. Een groot deel van dat kostbare voedsel wordt aan dieren gevoerd om vlees te produceren voor de rijken.
De veehouderij wordt ook wel een negatieve eiwitmachine genoemd, want je moet er veel meer eiwitten en calorieën instoppen dan je er ooit weer uit krijgt. Elk jaar voeren we ongeveer 775 miljoen ton maïs en graan (Bijna 40 procent van de globale productie) en 225 miljoen ton soja (90 procent van de globale productie) aan vee. Deze 775 miljoen ton graan zou ook de 1,4 miljard armste mensen voorzien van genoeg eten.
Of je nou overgewicht hebt, een pondje probeert af te vallen of wilt droogtrainen voor je #fitnessgoals, veel mensen willen vet verliezen. Dat is echter verdomd lastig, maar een plantaardig dieet kan je daarbij helpen. Daarnaast kan het je sportprestaties verbeteren. Veganisten hebben gemiddeld de beste BMI (Body-Mass-Index) van alle voedingspatronen. Hierbij is gecontroleerd op andere factoren zoals zoals inkomen, activiteit, drinkgedrag, leeftijd, enzovoorts.
Uit een meta-analyse van klinische studies blijkt dat mensen met overgewicht gewicht kunnen verliezen met behulp van een vleesloos dieet. Daarnaast zorgt het stresshormoon cortisol ervoor dat je meer vet en minder spiermassa opbouwt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dierlijke producten vervangen door koolhydraatrijke, plantaardige voeding, maar liefst 27 procent minder cortisol in hun bloed hebben. Een recent onderzoek toonde ook aan dat een plantaardig dieet leidt tot een afname van lichaamsvet, zelfs zonder bewust het aantal calorieën of de portiegroottes te beperken.
Een plantaardig dieet helpt de prestaties en het herstel van atleten te verbeteren door slagaderverharding en schade aan hart en vaten tegen te gaan, de zuurstofopname te verbeteren, de energievoorraad geleidelijk uit te putten, spiervermoeidheid en blessures tegen te gaan en spierherstel te versnellen na een zware inspanning. Vandaar dat steeds meer topatleten door hun diëtisten op een plantaardig voedingspatroon worden gezet. Van Messi tot Djokovic, van Hamilton tot de Williams-zusters en van de fitste man én vrouw van Nederland tot aan de sterkste man ter wereld, steeds meer topatleten eten plantaardig!
Als je overstapt op een plantaardig voedingspatroon, zijn er een aantal zaken waar je even rekening mee moet houden. Voorheen haalde je je eiwitten, vitamine B12 en Omega-3 vetzuren uit dieren, die het op hun beurt uit hun plantaardige voeding halen. Nu we het dier ertussenuit halen, moet je even weten waar je deze voedingsstoffen kunt vinden. Dat is gelukkig veel makkelijker dan men vaak denkt. Ik help je daar graag bij!
Nieuwe alinea
Bedankt voor je aanmelding. Wij houden je op de hoogte.
Oeps, bij het aanmelden is een fout opgetreden.
Probeer het later opnieuw.
EasyFit4All
Esmoreitstraat 52-2
1055 CH Amsterdam
Kvk 81024592